Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

5 tips voor een goede website als ondernemer

Tegenwoordig is online marketing niet meer weg te denken als het gaat om klantenwerving. Je eigen website is een van de snelste manieren om te zorgen dat klanten weten dat je bestaat en wat je ze precies aan te bieden hebt. Maar hoe pak je dit nu écht goed aan? Lees deze tips voor een vliegende start van je eigen website!

Overzicht

1. Weet waar je bedrijf voor staat

Allereerst, voordat je überhaupt begint aan een website, is het goed om duidelijk te hebben wie je als bedrijf bent. Wat bied je je klanten aan? Wie is je doelgroep? Wat onderscheidt jouw bedrijf van je competitie? Dit klinkt allemaal misschien simpel, maar het is wel essentieel voor effectieve (online) marketing. Klanten zijn over het algemeen namelijk op zoek naar een oplossing voor één specifiek probleem. Met een website die precies dáárop gefocust is, laat je zien dat je je klanten begrijpt, en kunt bieden wat ze nodig hebben. 

In de echte wereld zou je waarschijnlijk raar opkijken als er bij de lokale bakker ook ineens schilderlessen worden gegeven, maar op  het web gebeuren dit soort mengelingen helaas vaker dan je zou denken. Heb je toevallig een andere bijbaan waar je klanten voor zoekt? Zet dit dan niet op de website van je bedrijf. Maak hier desnoods een afzonderlijke website voor.  Houd de focus helder en blijf op die manier geloofwaardig.

2. Bedenk wat je call-to-action is

Wat wil je dat klanten doen wanneer ze je website bezoeken? Dat verschilt per bedrijf. Voor een haarsalon zou het bijvoorbeeld het maken van een afspraak kunnen zijn, maar voor een webwinkel is dit misschien het aanschaffen van een bepaald product. Bedenk wat je wilt dat jouw potentiële klanten bereiken op je website, en help ze vervolgens daarbij. Zo’n aanzet tot actie heet in de marketingwereld een call-to-action. Een voorbeeld is om op je voorpagina een grote knop met Reserveer Direct te zetten, of een contactformulier waarmee bezoekers met één klik een bericht naar je kunnen sturen. Alles om zo snel en makkelijk mogelijk je klanten te helpen.

3. Kies een goede domeinnaam

Een domeinnaam is kort gezegd dat wat je in de adresbalk typt wanneer je een website wilt bezoeken. Van déze website is www.squarebit.nl de domeinnaam. Om te zorgen dat mensen je website makkelijk kunnen vinden is het handig om je bedrijfsnaam in je domeinnaam te verwerken, en om te kiezen voor een populaire domeinnaam extensie zoals .com of .nl. Heb je een goed idee voor een domeinnaam? Check dan eerst of hij nog beschikbaar is. Dit kan door simpelweg de domeinnaam in de adresbalk te typen en te kijken of er een website op dit adres bestaat. Zo niet, dan kun je de domeinnaam kopen. Populaire plekken hiervoor zijn Namecheap of GoDaddy.

4. Optimaliseer je website voor zoekmachines

Je website kan er piekfijn uitzien, maar als het door niemand gevonden wordt, ben je alsnog nergens. Om goed vindbaar te zijn in zoekmachines als Google of Bing kun je advertenties plaatsen (SEA, Search Engine Advertising). Hier betaal je echter wel geld voor. Een alternatief om hoger in zoeklijsten te staan is zoekmachineoptimalisatie (SEO, Search Engine Optimization). Zoekmachines baseren de ranglijst van hun zoekresultaten hoofdzakelijk op relevantie, snelheid en veiligheid van de website. Dit kan van álles omvatten: van contentstructuur tot backlinks, van beveiliging tot compressie van afbeeldingen. SEO is een vak op zichzelf; het loont de tijd om je hier écht in te verdiepen. Als je zeker wilt weten dat het goed gebeurt, is het aan te raden om dit door een professional te laten doen.

5. Update je website met regelmaat

Dat je website gelanceerd is, betekent niet dat er geen omkijken meer naar is. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is dat de content soms vernieuwd moet worden. Denk hierbij aan gewijzigde openingstijden, andere tarieven, of nieuwe producten die je aanbiedt. Bezoekers willen graag recente en kloppende informatie.

Waar men misschien minder snel aan denkt, is dat de achterkant van de website ook niet mag verstoffen. Gebruik je bijvoorbeeld een systeem als Joomla! of WordPress, dan is het verstandig om gebruikte plugins up to date te houden om hackers een stap voor te blijven. Maak je gebruik van een klantendatabase? Dan is het extra belangrijk om regelmatig back-ups te maken. Kortom: onderschat niet de waarde van onderhoud.

Geschreven door: Mandy Filet

Like dit artikel

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email